(044)200 23 20Киев
(048)775 20 19Одесса

Як позбутися пацюків у закладах громадського харчування?

Нещодавно, проходячи повз відомий ресторан, я згадав веселий епізод із недалекого минулого, в якому вивести щурів спочатку спробувати самотужки, а потім викликали мене.

Це трапилося у старому доброму одеському ресторані, в якому на кухні завжди були свіжі харчові відходи, а в «затишних» куточках підвалу панувала атмосфера надзвичайно пахучої та неймовірно «смачної» антисанітарії. Додайте до цього близькість причалу, і ви неодмінно погодитеся, що далеко не кожний гризун міг би похвалитися настільки добротними умовами проживання у центрі міста.

Під час обстеження я обійшов приміщення старої будівлі, що були зайняті рестораном. В одному зі складів прямо на підлозі впритул до стіни і щільно один до одного були виставлені дві стопки картонних лотків з курячими яйцями. У тому ж місці стояли пусті стелажі, проте лотки з яйцями з незрозумілої мені причини поклали на підлогу.

Як позбутися від щурів

Коли я запитав у шеф-кухаря, яка супроводжувала мене, чому ці продукти зберігаються на підлозі, вона з посмішкою пояснила:

— Яйця люблять прохолоду, це ж очевидний факт!

На моєму обличчі теж з’явилася посмішка.

— Ви знаєте, що у вашому ресторані живуть пацючки? — запитав я у неї.

— Може, і забігали раніше. Але директор розпорядився придбати ультразвуковий відлякувач гризунів. Після цього їх і сліду немає, — насторожено відповіла шеф-кухар.

«Чи можуть електричні прилади стати стверджувальною відповіддю на запитання «Як позбутися від щурів у місцях, страшенно привабливих для щурів»?

Якщо так, то навіщо тоді взагалі потрібні послуги із дератизації?» — подумав я, але вголос сказав:

— Точніше, ви встановили п’ять відлякувачів гризунів у кожному блоці кухні. Під час огляду прилади із блимаючими вогниками у розетках важко було не помітити.

— Нічим крити. Гостре у вас око! — погодилася шеф-кухар.

— Що ж, у вас свої способи, як позбутися пацюків, а у мене — свої. Зараз ранок, і я запрошую вас на чашечку кави. Але спочатку, якщо ви не проти, давайте поб’ємося об заклад. Я впевнений, що ваш захист від гризунів не працює, і лотки вже неповні, оскільки яйця з’їли пацюки. Якщо я буду правий, кава за рахунок закладу, а якщо неправий — плачу я.

Кулінар була заінтригована.

— Навіщо ж відмовлятися від чашечки кави, якщо чоловік пригощає? А давайте!

— Чудово. Тоді почнемо. Тут всього двадцять лотків. Давайте знімемо по п’ять лотків з кожного боку, — запропонував я.

Як позбутися від щурів

Виявилося, що достатньо було зняти по чотири лотки, щоб виявити отвір, утворений прогризами чітко у центрі стикування двох стопок. Продовживши наше заняття, ми побачили, що лотки було вигризено напівсферою так, що у самому нижньому ряді яєць не було взагалі. У місці стикування стіни і підлоги зяяв нещодавно вигризений отвір. На підлозі лежали залишки картону від лотків, а от шкаралупки не було жодної — хвостаті не почали їсти яйця на місці, а перетягли їх у місця, недоступні для людини.

Як ви вже здогадалися, кава за рахунок закладу була особливо смачною. А під час нашої розмови я розповів про небезпечність сірих пацюків і про те, як позбутися пацюків у ресторані, враховуючи тонкощі закладів громадського харчування.

Деякою інформацією із цієї розмови я хотів би поділитися і з вами

Сьогодні сірий пацюк (Rattus norvegicus Berk) є одним із найбільш «шкідливих» гризунів. Економічні збитки, яких він завдає, колосальні — до речі, вони нараховують мільярди доларів США у планетарному масштабі. Другою зі сторін шкідливої діяльності пацюка є те, що він пошкоджує матеріали і технічні вироби. Але щоб прослідкувати еволюційну ефективність та мінливість шкоди, яку він спричиняє, ви, любі гості сайту, будьте зараз уважні. У першу чергу, ви повинні знати: пацюк — переносник небезпечних та особливо небезпечних інфекцій. Лише від однієї його безконтрольної присутності поруч із нами ми ризикуємо зашкодити нашому здоров’ю або добробуту — а іноді й всьому разом. І ця шкода може бути досить вражаючою! Звичайно, групові захворювання вже не спостерігаються, але час від часу все ж реєструються.

На території України присутні природні осередки лептоспірозу, які є постійною потенційною небезпекою для зараження людини. Наприклад, у навколишньому середовищі Києва, Київської області та Одеси присутній найбільш «жорсткий» штам іктерогеморагічної лептоспіри, який викликає у людини одну із найтяжчих клінічних картин. Відомо також і про досить велику кількість смертельних випадків. Захворювання важко діагностувати через те, що його симптоми або схожі на прояви інших розповсюджених захворювань, або не проявляються взагалі. В результаті лептоспіроз проходить під іншими діагнозами. Це захворювання важко вилікувати, у зону підвищеного ризику потрапляють переважно діти і люди похилого віку.

Недарма у випадку виявлення пацюків у закладах громадського харчування однією з вимог санітарного законодавства є негайне закриття цього закладу до того моменту, поки об’єкт не буде звільнений від пацюків, і їх частина не пройде лабораторні дослідження, де у першу чергу буде виконуватися перевірка на лептоспіроносіння.

Уявіть ситуацію: ви приходите у ресторан, замовляєте салат. До його складу входять свіжі овочі, фрукти, зелень. Ці продукти вимиті й нарізані, але термічно не оброблені. Так от. Якщо сеча щура, який є лептоспіроносієм, потрапила на капусту, а потім цю капусту дуже ретельно помили перед тим, як вам її нарізати, то бактерії лептоспіри дуже ймовірно що на ній залишаться. Ну, а далі — як пощастить. Маленька ранка в роті — і не пощастить. Але це не все! Особливо довго лептоспіри можуть жити у замороженому м’ясі, тому до напівфабрикату для карпаччо або тартару з яловичини пацюки не повинні навіть наближатися!

Про що слід знати керівникам

Якщо дослідження підтвердять наявність збудника у гризуна, якого знайшли у вас на території закладу (навіть на зовнішній, оскільки зовнішня територія є невіддільною частиною об’єкта з точки зору дератизації), то на вас чекає урбанізоване ПЕКЛО. Штрафи, примусова екстрена знищувальна дератизація, що переходить в обов’язкову і постійну із залученням профільної організації, дезінфекція всього закладу, дослідження ефективності дезінфекції, профмеданалізи усіх співробітників. І, залежно від складності ситуації, ваш заклад буде зачинено на період від кількох днів до кількох тижнів. Такі випадки намагаються дуже ретельно приховати, щоб не допустити розголосу, потому масам про них не дуже й відомо. Звичайно, такі «рецидиви» трапляються не щодня, але із певною періодичністю.

У період з червня до жовтня слід бути особливо обережним. Головним джерелом інфекції лептоспірозу в Києві є пацюки (± 50% зі 100%). Основним фактором їх зараження є вода. Зараження пацюків, можливо, відбувається на околицях міста, де наявність природних осередків лептоспірозу не є винятком.

Якщо вже так трапилося, що через технічний стан вашого об’єкта до вас пробралися пацюки, то їх необхідно не лише знищити, а й подбати про те, щоб у них не було жодної можливості повернутися. І якщо вам здається, що ви самотужки, без постійної допомоги спеціаліста, знаєте, як із цим впоратися, то ключове слово — «здається».

Якщо доказів і відомостей вам все ще мало, почитайте про сумний приклад неготовності славного портового міста Одеси XVII століття протистояти щурам.

Наберіть у google:

Матеріал з Вікіпедії: Чума в Одесі.

Як позбутися від щурів в закладах громадського харчування

Ці факти, що просто жахають, наведені «на подумати», а не для того щоб налякати вас чумою! Адже люди того часу, які аж ніяк не вважали себе нерозумними, не змогли швидко розв’язати проблему високої чисельності пацюків із певних причин. Внаслідок цього померло набагато більше людей, ніж могло б. Так і сьогодні: недооцінювання важливості постійного контролю гризунів професіоналами може вилізти боком.

Стосовно вищезгаданих мною ультразвукових відлякувачів: зацікавленість в електричних приладах, які фізично відлякують пацюків за допомогою ультразвуку, зрозуміла! Нікому не подобається хімічне отруєння і т д. Зазначу лише, що опубліковані матеріали із розробки та випробування ультразвукових приладів для захисту від гризунів містять протиріччя, а ті випробування приладів, що були виконані спеціалістами у галузі боротьби із гризунами, — як нашими спеціалістами, так і за кордоном, — не підтверджують рекламні повідомлення.

Проблему у тому одеському ресторані ми успішно розв’язали. І кава у них смачна, як і раніше, тільки тепер за неї завжди плачу я. І якщо у вас є реальні докази проживання у вашому закладі непроханих мешканців, і ви вважаєте, що цілком можете впоратися із проблемою самотужки, чи не бажаєте прийняти запрошення на чашечку кави?

Як і за допомогою чого проводиться професійна боротьба із пацюками у Києві та Одесі, ви дізнаєтеся у сервісі Pestro. Чекаємо на запрошення на безкоштовний огляд вашого об’єкта. Розпочніть зі дзвінка в наш офіс!

Евген Матрос,

дератизатор

SWITCH THE LANGUAGE